Windows 10 voordelen en nadelen

 In Danteck IT diensten blog

Windows 10 upgrade

Sinds 1 oktober heeft Microsoft Windows 10 beschikbaar gesteld in Nederland. Microsoft heeft voor Windows 7 en hoger besloten om de upgrade gratis aan te bieden voor 1 jaar. De upgrade naar Windows 10 zal automatisch worden aangeboden aan bestaande besturingssystemen via Windows update (KB-3035583). Nadat de update is opgehaald en geïnstalleerd is zal er op er rechts onder in beeld een icoon verschijnen voor de upgrade naar Windows 10. Het is natuurlijk ook mogelijk om een geheel kale update van Windows 10 uit te voeren.

Voordat u gaat upgraden naar Windows 10 is het belangrijk om te weten wat voor risico en impact de upgrade kan hebben op uw documenten en programma’s. Wij hebben een lijstje gemaakt met de grootste voor en nadelen van Windows 10.

Windows 10 upgrade voorwaarden

Microsoft heeft besloten om de upgrade alleen (gratis) aan te bieden aan de onderstaande versies van Windows. Mocht je versie om te upgraden buiten de boot vallen kost de upgrade zo’n € 70,-.

Windows 7 Starter
Windows 7 Home Basic
Windows 7 Home Premium
Windows 7 Professional
Windows 7 Ultimate

Windows 8.1
Windows 8.1 met Bing
Windows 8.1 Pro

Uitgesloten versies: Windows 7 Enterprise, Windows 8, Windows 8.1 Enterprise en Windows RT 8.1

Voordelen

Aan een nieuw besturingssysteem zitten voor en nadelen onderstaand een lijstje van voordelen:

1. Het startmenu is terug

Wellicht heeft dit voor u geen prioriteit meer als u gewent bent aan Windows 8.1 maar voor de gebruikers die Windows 7 hebben was het obstakel om te upgraden naar Windows 8.1 voornamelijk het startmenu. Goed nieuws voor Windows 7 gebruikers die gehecht zijn aan hun vertrouwde start menu, die zit namelijk ook weer in Windows 10. Het nieuwe start menu heeft een iets modernere schil om zich heen en past daarbij perfect in de nieuwe style van Windows 10.

2. Het systeem blijft langer houdbaar

Microsoft blijft cruciale beveiligingsupdates voor Windows 7 maken tot en met 14 januari 2020. Voor Windows 8.1 lopen de updates door tot en met 10 januari 2023. Voor Windows 10 lopen de updates door tot maar liefst 14 oktober 2025! Dat is vanaf vandaag ongeveer 10 jaar updates voordat u genoodzaakt bent om Windows 10 de deur uit te doen. Wellicht denkt u, voor die tijd heb ik allang een nieuwe computer met versie 10 geïnstalleerd, waarom zou ik upgraden? Het is handig om voor die tijd al te upgraden naar Windows 10 zodat als u straks een nieuwe computer heeft met hetzelfde besturingssysteem en gemakkelijk uw bestanden kunt overzetten.

3. Het systeem is lichter en daardoor sneller

Doordat het besturingssysteem veel efficiënter in elkaar is gezet, laden programma soepeler, en vergt het besturingssysteem ook veel minder van de hardware. Opstarttijden zijn een stuk ingekort, waardoor je met de nieuwe versie van Windows gemiddeld zo’n vijf seconden sneller op je bureaublad terechtkomt.

Nadelen

Aan een nieuw besturingssysteem zitten voor en nadelen onderstaand een lijstje van nadelen:

 1. Privacy op Windows 10

Hoewel Microsoft ontkent dat zij bepaalde gebruikers gegevens verzamelen, zijn er diverse topics op het internet geopend voor de privacy van Windows 10. Standaard schijnt Windows 10 een aantal analyse tools aan boord te hebben waarmee Microsoft het gedrag van haar gebruikers bijhoud. Is uw privacy uw lief dan moet u goed opletten bij het uitvoeren van de upgrade. Bij de standaard upgrade-installatie naar Windows 10 geeft u Microsoft toestemming om dit te doen. Wilt u niet dat Microsoft gegevens van u inzamelt voor het verbeteren van het systeem dan moet u bij de upgrade kiezen voor geavanceerde installatie.

Meer informatie: Klik hier

2. Compatibiliteit van programma’s

Het nieuwe Office pakket zal werken onder het nieuwe systeem. Bij de overstap moet u goed opletten of de programma’s die u gebruikt ook geschikt zijn voor Windows 10. Programma’s die al een aantal jaren oud zijn of waar geen updates meer voor uitkomen kunnen nu nog goed werken op uw huidige Windows versie. De upgrade naar een nieuw systeem kan betekenen dat bepaalde programma’s niet meer werken omdat zij (nog) niet geschikt zijn voor Windows 10. Gelukkig heeft Microsoft wel een tool gemaakt waardoor je makkelijk weer kunt downgraden, maar het upgraden en het downgraden van het besturingssysteem kan de benodigde tijd in beslag nemen.

3. Media Center vervalt

Houd bij de upgrade rekening dat Windows Media Center komt te vervallen. Ook is er na de upgrade standaard geen DVD speler aan boord van Windows 10, voert u de laatste updates uit van Windows 10 dan zal deze weer toegevoegd worden.

Recommended Posts
Showing 5 comments
 • Joost

  Als Windows 10 Home geïnstalleerd is dan worden updates verplicht en automatisch geïnstalleerd. Dat gebeurde bij mij midden in een on-line sessie die heel erg belangrijk was. Ik kon daar niets tegen doen!
  Dit automatisme is zeer onwelkom. Het is onacceptabel.
  Je kunt automatische updates in de Home-versie niet uitzetten. Je kunt ook niet kiezen voor later installeren.

 • frank

  De nadelen goed praten?, ik zal wat nadelen noemen die ik helemaal niet goed praat ik vind en blijft het er onhandiger er uit zien + je moet wat meer handelingen uitvoeren windows 10 is een inktzwarte stap terug.
  windows 11 is toch ook al uit?, wat vinden we daar van. ik heb het nog niet uit geprobeerd.

  • Danny Timmer

   Hoi Frank,

   De meeste gebruikers die over zijn gegaan naar Windows 10 hadden er inderdaad aan het begin even moeite mee, maar dit komt ook doordat Windows 10 de app’s en nieuwe software gelijk als standaard zet. Als ik iemand upgrade naar Windows 10 toe zet ik de volgende dingen goed:
   – Standaardbrower gewoon op Internet Explorer (geen Edge!)
   – Standaard PDF/foto/muziek/openen op Windows 7 programma’s
   – Startmenu haal ik alle apps uit