Tips voor veilig internetten

 In Danteck IT diensten blog

beveiligingRegelmatig krijgen wij de vraag van klanten of internet nog wel veilig is. Dat de twijfel naar voren komt over de beveiliging is ook niet zo gek, regelmatig staat er weer een nieuwsartikel in de krant over een systeem wat gekraakt is. Vaak krijgen wij vragen of de antivirus nog wel goed is, een gratis antivirus even goed is als een betaalde antivirus, of de antivirus alles tegenhoud en nog meer vragen. De veiligheid van uw computer heeft u zelf in de hand.

Antivirus

Natuurlijk is een goede antivirus belangrijk. Mijn hoofdregel is, ga voor een antivirus die veel gebruikers heeft. Hoe groter de groep gebruikers is hoe eerder een virus gevonden wordt. Gratis antivirus kan prima voldoen. Natuurlijk heeft een betaalde antivirus meer functies, maar vaak is het ook het gevoel wat men bij een antivirus heeft. Een betaalde antivirus voelt beter aan dan een gratis antivirus, want voor niets gaat de zon op toch?

Phishing mails

De meeste virussen worden verspreid door mails. Vaak proberen de makers van virussen een bekende mail na te maken bijvoorbeeld van de bank. Klik niet op links van bekende bank mails, vooral niet met teksten “uw bankrekening is stopgezet, verifieer uw rekening nu online”. De bank zal nooit zulke mails toesturen. Het voorbeeld van de bank mail is natuurlijk een klein voorbeeld. Heeft u toch op de link gedrukt om te kijken omdat de mail toch zo echt leek? Een aantal tips om te zien of u op de juist website zit:

  • Komt de URL overeen met de bedrijfsnaam van de mail?

Bovenin de balk van uw browser staat met welke website u verbonden bent, bijvoorbeeld Google.nl. U weet dan dat u verbonden bent met Google.nl.

  • Klopt het telefoon nummer, adres, plaats?

Zoek via Google het adres van het bedrijf en telefoon nummer

  • Klopt de spelling op de website?

Het klinkt misschien simpel, maar vaak zitten de makers van virussen in het buitenland. Zij maken vaak een Nederlandse website na met veel taalfouten erop.

  • Twijfelt u?

Stuur ons een mail wij kijken naar de link of deze veilig is. U kunt ook direct contact opnemen met het bedrijf.

SSL verbinding

Websites waar persoonsgegevens worden verzameld horen volgens de wet altijd een beveiligde verbinding te gebruiken. Bij de website van banken of grote organisaties staat altijd de bedrijfsnaam in een groen gebied met een hangslot. Je kunt dit in de browser herkennen bij de adresbalk. Bij het bezoeken van de bank moet u altijd op het hangslot bij de adresbalk letten. Staat de naam van de bank niet bij het slot, log dan niet in! Voer nooit persoonlijke gegevens in over een niet beveiligde verbinding.

Google Chrome: chrome-ssl

Microsoft Edge: edge-ssl

Internet Explorer: internet-explorer-ssl

Mozilla FireFox: Mozilla-firefox

Updates

Negeer geen updates. Updates brengen vaak beveiliging met zich mee. Controleer zelf eens in de zoveel tijd voor Windows Updates en installeer ze op uw computer. Zorg er ook voor dat plug-ins zoals Java of Silverlight bijgewerkt blijven.

Systeemscan en opschonen

Laat eens in de zoveel tijd naar uw PC kijken door een expert. (bijvoorbeeld Danteck!) Bij de check wordt een antivirus scan uitgevoerd en worden risico volle groepen zoals verlopen cookies verwijderd.

Plug-ins

Verwijder plug-ins uit uw browser die u niet gebruikt. Verwijder Java als u daar geen gebruik van maakt. Dit voorkomt risico dat u geïnfecteerd wordt. Voorheen kwam het nog wel eens voor dat via Java computers te infecteren waren. Als u niet regelmatig uw Java bijwerkt is de kans groot dat u een virus oploopt door een plug-in.

Recent Posts