Cisco CCNA certificaat ervaring

 In Danteck IT diensten blog

CCNA certificaatEindelijk gecertificeerd!

Het heeft voor mij even geduurd maar toch eindelijk via een zelfstudie is het gelukt om toch voor het certificaat te slagen. In totaal ongeveer 3 maanden erover gedaan om het certificaat te behalen. Via de opleiding (mbo) kreeg ik al een kleine laag informatie van Cisco mee waarna ik toch had besloten om voor de CCNA routing en switching certificaat te gaan.

Hoewel CCNA niet gelijk wat zal zeggen tegen de meeste mensen kennen ze wel de term Cisco. In de ICT business is de term CCNA echter duidelijk populair. Op de website van freelance.nl vragen opdrachtgevers vaak als eis een CCNA certificaat. Naast het feit dat het CCNA certificaat vaak gevraagd wordt was het een mega uitbreiding op mijn kennis. CCNA behandeld alle netwerk onderdelen die eigenlijk elke support medewerker hoort te weten.

Voorbereiding

Mijn voorbereiding voor het examen heb ik gedaan met het boek Cisco press CCNA (ICND2 200-101). Het leuke van dit boek is dat er een gratis simulator en een examen training bij zit. De examen training bestaat uit meer dan 300 vragen die je kunt verwachten op het examen. Vooral de examen training heeft me geholpen om voor te bereiden op het examen.

Mijn ervaring met het examen

Het examen bestaat uit 54 vragen waarvan je 825 punten of meer moet halen. De maximale score die je kunt halen is 1000 punten dat betekent dus dat je een 8,25 of hoger moet halen om te slagen. Wat eigenlijk ook wel weer aangeeft dat het certificaat niet zomaar even te behalen valt, je moet duidelijk de stof goed onder de knie hebben. Wat me opviel is dat het examen vrijwel over oudere technieken gaat zoals Frame-Relay en Spanning-tree protocol. Vooral vragen over Spanning-tree protocol werden gevraagd op mijn examen. In het examen heb ik 0 vragen gehad over IPv6 wat eigenlijk de toekomst is.

Recent Posts
Showing 2 comments
 • Errol

  Beste Danny,

  Wat zijn de kosten voor het boeken van alleen het examen voor de CCNA Routing and Switching (200-125).

  En als je dat niet weet, wat waren jou kosten voor alleen het examen. Kan dit nergens vinden iedereen wil er een opleiding aan vastplakken!

  Alvast bedankt.

  Mvgr,

  Errol

  • Danny Timmer

   Hoi Errol,

   Ik had de boeken:
   – ICND1 100-101 Official Cert Guide (CCENT)
   – ICND2 200-101 Official Cert Guide (CCNA)

   Fijne van deze boeken is dat er ook een oefen examen bij zit met meer dan 400 vragen die bijgewerkt worden door Pearson. Daarnaast wel vroeger les gekregen op CCENT. (MBO opleiding)

   Het examen zelf ging voornamelijk de diepte in op Spanning Tree Protocol (STP) & Frame Relay. Mijn focus lag op het IPv6 gedeelte maar daar maar 1 vraag gezien op het eindexamen.

   In totaal ben ik voor de twee boeken denk ik ongeveer € 80,- kwijt + Examen van € 120,-