Het antwoord
Ja, er kan een virus worden meegestuurd in de broncode van een afbeelding. Maar… je pc kan hierdoor niet geïnfecteerd raken omdat er geen mogelijkheid is dat de viruscode wordt uitgevoerd. Dit komt doordat een fotoviewer geen rechten heeft om programma’s te installeren of te wijzigen. Fotoviewers zijn ontworpen om alleen afbeeldingen weer te geven, niet om code uit te voeren.
Diepgaand in de afbeelding
Het is echter wel zo dat er in het verleden veiligheidslekken zijn geweest waarbij een virus in een jpeg toch uitgevoerd kon worden. Dit gebeurde bijvoorbeeld in de jaren ’90, toen bepaalde kwetsbaarheden in de software van fotoviewers en besturingssystemen werden misbruikt om schadelijke code uit te voeren. Sindsdien zijn de meeste moderne fotoviewers en besturingssystemen aanzienlijk verbeterd in termen van veiligheid en bescherming tegen dergelijke bedreigingen.
Conclusie
Hoewel het technisch mogelijk is om een virus in een afbeelding te verbergen, kan dit virus niet worden uitgevoerd zolang de afbeelding in een standaard fotoviewer wordt geopend. Virussen in afbeeldingen kunnen pas schadelijk zijn als het bestandsformaat wordt aangepast naar bijvoorbeeld .exe of .msi, die uitvoerbare bestanden zijn en daardoor gevaarlijk kunnen zijn.
Kortom, je kunt met een gerust hart afbeeldingen bekijken die je via betrouwbare bronnen ontvangt. Wees echter altijd op je hoede en open geen verdachte bestanden of afbeeldingen van onbekende of onbetrouwbare bronnen. Het is ook een goed idee om je besturingssysteem en software up-to-date te houden om je te beschermen tegen mogelijke veiligheidslekken.
Hi, ik ben Danny (IT specialist)
Met 10+ jaar ervaring op het gebied van ICT denk ik graag mee met bedrijven.