Mail protocollen voor en nadelen

 In Danteck IT diensten blog

email-protocolU heeft het vast wel een gezien of gehoord POP3 of IMAP instellingen. Bij het instellen van uw email account op uw mobiel moet u opgeven wat voor account u wilt toevoegen. Vaak wordt er bij het toevoegen gevraagd of u een POP3 of een IMAP account wilt toevoegen.

POP3 en IMAP zijn email protocollen. Een protocol is de manier waarop het apparaat met een mailserver communiceert. Er zijn een aantal email protocollen, elk mail protocol kent zijn eigen voordelen en nadelen. Protocollen die gebruikt worden voor de mail zijn: POP3, IMAP, SMTP en MAPI. Maar mail kan ook via een ander protocol worden ontvangen via het HTTP of HTTPS protocol.

In dit artikel zal ik alle protocollen behandelen en van elk protocol haar werkwijze uitleggen.

POP3 protocol

Het POP3 protocol is de meest recente versie van POP. POP (Post Office Protocol) is een internetstandaard voor het overbrengen van een email van een server naar cliënt. Principe van de POP protocol is dat er geen constante internetverbinding benodigd is om het e-mail op te halen. Bij het POP3 protocol worden email berichten opgehaald naar de cliënt mail programma toe, berichten worden dan in de meeste gevallen verwijderd van de server.

Stel u stelt uw Outlook in met een POP3 verbinding, bij het opstarten zal het volgende gebeuren.

 1. Outlook maakt contact met de server om te kijken of er mail op staat
 2. Outlook haalt de berichten op van de server en slaat ze bewaart ze op uw computer
 3. Outlook verwijdert de opgehaalde berichten van de server

Stap 3 kan verschillen. Soms stelt men per ongeluk in dat de berichten niet verwijderd moeten worden van de server. Vaak bij KPN en andere internet providers levert dit problemen op omdat de mailbox dan vol zit op de server.

Nadeel van het POP3 protocol is dat het geen synchronisatie kent, het is slechts ophalen en verwijderen. Omdat het geen synchronisatie kent wordt dit in praktijk niet vaak toegepast als de gebruiker op meerdere apparaten wilt werken.

Nadelen van het protocol:

 • Niet geschikt voor mail op meerdere apparaten
 • Email gegevens worden opgeslagen op uw eigen computer

Voordelen van het protocol:

 • Verbruikt weinig bandbreedte
 • Mails zijn snel opgehaald
 • POP3 server is met vrijwel elk email programma te koppelen

IMAP protocol

Het (IMAP) Internet Message Access Protocol is een protocol om email te synchroniseren ontworpen door Mark Crispin (1986). Feitelijk wordt er direct op de mailserver gewerkt. Het grote verschil met POP3 is de opslag locatie van de mails. De mails staan bij IMAP zowel op de computer (caching) als op de server. De laatste versie van IMAP is versie 4 die anno 2015 door de meeste internet providers wordt gebruikt. Integratie met IMAP is mogelijk met veel email programma’s, wat het protocol erg populair maakt.

Het grote voordeel is de opslag locatie voor de mail. De mails staan op de server opgeslagen, bij een crash van uw systeem behoud u de mail nog. Omdat het protocol synchronisatie kent is het geschikt voor wie op meerdere apparaten zijn mail wilt ontvangen.

Nadelen van het protocol:

 • Enkel geschikt voor synchronisatie van Mail
 • Continue verbinding met server voor synchronisatie
 • Synchronisatie van Agenda en Contacten niet mogelijk

Voordelen van het protocol:

 • Synchronisatie met meerdere apparaten mogelijk
 • Bij een crash van systeem kunt u de gegevens snel weer terughalen
 • Email staat opgeslagen op de server

MAPI/RPC protocol

Het (MAPI) Messaging Application Programming Interface wordt gebruikt voor communicatie van cliënt naar een Microsoft Exchange server. Het protocol is door Microsoft ontwikkeld en wordt voornamelijk in zakelijke omgevingen gebruikt. Het MAPI protocol is een uitbreiding op het IMAP protocol en heeft een aantal functies die het IMAP protocol niet biedt. Net zoals het IMAP protocol staan de mails opgeslagen op de server en de cliënt (caching). Het protocol wordt onder particulieren niet vaak gebruikt omdat licenties voor Microsoft Exchange server veel meer geld kosten dan een IMAP verbinding.

De MAPI verbinding maakt het mogelijk om binnen Outlook Agenda’s en Contacten te synchroniseren. MAPI is de meest complete synchronisatie die Outlook kent. MAPI biedt een volledige synchronisatie van Outlook.

Nadelen van het protocol:

 • Licenties zijn duur
 • Continue verbinding met server voor synchronisatie

Voordelen van het protocol:

 • Directe push notificaties van nieuwe mail
 • Synchronisatie van Email, Agenda en Contacten met Outlook
 • Mail staat opgeslagen op de server en cliënt (als caching mode wordt gebruikt)
 • Voor grote organisaties geschikt

HTTP/HTTPS protocol

Het HTTP protocol wordt gebruikt voor overdracht van web-pagina’s. Het broertje van HTTP is HTTPS waarbij de letter S voor Secure staat. Bij een verbinding met HTTPS wordt de verbinding naar de server versleuteld doodmiddel van een encryptie. Voor mobiele apparaten heeft Microsoft een dienst ontwikkeld genaamd ActiveSync. Met ActiveSync worden gegevens gesynchroniseerd over HTTPS verbinding met de server. ActiveSync wordt voornamelijk gebruikt voor mobiele apparaten.

SMTP protocol

Het SMTP protocol wordt meestal gebruikt om berichten te versturen van cliënt naar server. Maar servers gebruiken dit protocol ook om met elkaar te communiceren. Stel dat u in Outlook een IMAP account heeft ingesteld met een uitgaande SMTP server, het volgende onderstaande proces speelt zich af bij het verzenden van een mail. Het gehele proces loopt over het SMTP protocol.

 1. Client verstuurt een mail
 2. Client computer verstuurt de mail naar eigen mailserver
 3. Eigen mailserver bekijkt de ontvanger van client verstuurde bericht
 4. Eigen mailserver zoekt contact met de mailserver van de ontvanger en levert het bericht af

 

 

Recent Posts