Cryptolocker virus

 In Danteck IT diensten blog

Over cryptolocker virus

De naam Cryptolocker komt door de techniek die het virus gebruikt. De techniek die het virus gebruikt is ijzersterk en wordt o.a. ook gebruikt door Truecrypt en Bitlocker. Truecrypt en Bitlocker zijn te goede aard en zijn programma’s die meestal worden gebruikt om bestand/systeem extra te beveiligen.

Cryptolocker is een van de gevaarlijkste virussen op het internet. Cryptolocker is een virus die persoonlijke bestanden direct versleuteld doormiddel van sterkste algoritmes. De Cryptolocker kent geen genade en zal na een infectie alle persoonlijke bestanden versleutelen. De versleutelde bestanden zijn na infectie alleen nog terug te krijgen door een decryptie (ontsleutelings code) die de virusmaker voor een grote som geld aan je wilt verkopen. De hoogte van het bedrag dat wordt gevraagd voor de ontsleuteling code is verschillend.

In de demo video laten wij zien wat er gebeurt als u door Cryptolocker geïnfecteerd raakt. Het virus wordt voornamelijk via de mail en via verschillende gehackte internet websites verspreid. Er zijn ook al andere bronnen waar het Cryptovirus is aangetroffen zoals popcorntime en de bekende torrent netwerken.

cryptolocker

Preventie

Het is belangrijk om het virus voor te wezen. De #1 preventie zit hem voornamelijk in de back-up. Zorg voor een goed back-up systeem dat verschillende versies van je bestanden bewaard. Zorg voor een goede antivirus en check deze regelmatig.

Kijk uit met het openen van bijlages uit mail. Open geen .exe bestanden!

Het is voor de makers van een antivirus namelijk niet 100% te garanderen dat de antivirus het virus gelijk herkent. Dit komt doordat het virus continue weer wordt aangepast.

Mijn PC is geïnfecteerd

  • Betaal het bedrag voor de ontsleutel code niet!

U heeft geen garantie dat een virusmaker echt de decryptie code aan je doorgeeft. Er zijn diverse berichten te vinden van personen die toch het bedrag hebben over gemaakt maar geen code hebben gekregen.

  • Scan je PC en verwijder het virus

Scan je PC doormiddel van Malwarebytes, je kunt deze gratis downloaden op malwarebytes.org. Na het verwijderen van het virus blijven je bestanden alleen wel versleuteld.

  • Zet een backup terug

Na het scannen en verwijderen van het virus zet een oude backup terug op de computer. Heb je geen back-up van de bestanden? Kijk dan eens op: No More Randsome

Recommended Posts